Botoks Nedir?

Özellikle göz çevresi, kaş arası ve alın bölgesinde mimiklere bağlı oluşan kırışıklıkların azaltılması için kullanılan bir ilaçtır. Clostridium Botulinum adlı bakteri toksininden laboratuvar teknikleri kullanılarak elde edilir. Botoks, sinir ve kas arasındaki iletiyi engelleyerek geçici olarak kasların gevşemesini sağlar.

Ülkemizde botoks maddesi içeren FDA onaylı iki marka vardır.

Botoks Uygulama Yerleri Nelerdir?

Üst yüz bölgesinde göz çevresi, kaş arası ve alın bölgesindeki kaslara uygulanır. Alt yüz bölgesinde diş sıkma tedavisi ve yüz ovalinin inceltilmesi amacıyla masseter kasına uygulanmaktadır. Boyun çizgilerinin giderilmesi, burun ucunun kaldırılması gibi farklı tedavi amaçları için de kullanılmaktadır. Ayrıca koltukaltı, el ve ayak bölgesindeki aşırı terleme tedavisinde sık kullanılan bir yöntemdir. Migren hastalarında baş ağrısı ataklarının şiddetini ve sıklığını azaltmak için botoks tedavisi uygulanmaktadır.

Botoks Uygulaması Nasıl Yapılır?

Botoks işlemine başlamadan 15 dk öncesinde topikal anestezik krem sürülür. Botulinum toksini serum fizyolojik ile sulandırıldıktan sonra ince uçlu iğne ile uygulama bölgesindeki kasların içine enjekte edilir. Botoks uygulaması ortalama 15 dk sürmektedir.  48-72 saat sonra etkisi görülmeye başlar. Ortalama 7-10 gün sonra kırışıklıklarda azalma, gergin ve parlak bir cilt gözlenir.

Botoks Kalıcılık Süresi Ne Kadardır?

Kalıcılık süresi kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Ortalama etkisi süresi 4-6 aydır. Mimik kaslarını daha fazla kullanan kişilerde etki süresi daha kısa sürebilmektedir.

Botoks Uygulamasının Yan Etkileri Var mıdır?

İşlem sonrası nadir de olsa morarma, kızarıklık, baş ağrısı görülebilir. Ancak bu yan etkiler 1-2 gün içerisinde iyileşmektedir.

Botoks Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Botoks uygulaması sonrası ilk 4-6 saat başın dik pozisyonda tutulması önemlidir. İşlem sonrası ilk 24 saat alkol tüketilmemesi önerilmektedir.